Buah Gomak
Bahan-bahan:
Untuk tepung kacang hijau:
- 500 gram kacang hijau
Untuk inti:
- 1 biji kelapa parut
- 1 keping gula melaka (hancurkan)
- 200 gram gula merah
- ½ cawan air
Untuk doh:
- 1 bungkus tepung pulut
- 2 cawan tepung kacang hijau
- Air secukupnya
Cara :
Untuk tepung kacang hijau:
- Kacang hijau dibuang kulit, dibasuh dan ditoskan.
- Goreng tanpa minyak sehingga kemerahan.
- Sejukkan dan mesin sehingga halus. Kemudian diayak.
Untuk inti:
- Didihkan air, masukkan gula merah dan gula melaka. Kacau hingga gula larut.
- Masukkan kelapa parut, kacau rata. Tutup api dan ketepikan.
Untuk buat buah gomak:
- Bancuh tepung pulut dengan air sedikit demi sedikit sehingga sebati. Masak sebentar di atas api.
- Ambil sejemput tepung pulut tadi dan leperkan. Letakkan inti ditengah-tengahnya. Tutup dan leperkan semula. Buat sehingga habis.
- Sementara itu panaskan air kukusan
- Kukus adunan tadi sehingga masak. Angkat dan salut dengan tepung kacang hijau.
Post a Comment